Hoe brengt Carrière Mentors het dalende werkloosheidcijfer nog verder omlaag?

28 februari 2017

 

De nieuwste ontwikkelingen
Medewerkers van de Persgroep Employment Solutions bloggen er maandelijks over. Deze keer: Irene van Cappelle, brandmarketeer Nationale Vacaturebank.

 

Hoe brengt Carrière Mentors het dalende werkloosheidcijfer nog verder omlaag?

 

Goed nieuws: de werkloosheid blijft maar dalen! In december stonden nog 482.000 mensen geregistreerd als werkloos en werkzoekend, en dat is 17.000 minder dan de maand ervoor. Het is de sterkste daling van de werkloosheid in tien jaar, aldus het CBS.

 

Kennis verzameld
Er waren meer baanvinders dan baanverliezers, blijkt uit de cijfers. Daar word ik blij van, want we helpen bij de Persgroep Employment Solutions op een persoonlijke manier dagelijks zowel werkgevers als werkzoekenden tot de beste match te komen. Daarnaast beantwoorden we vele carrièrevraagstukken. Het succes is goed te zien bij Carrière Mentors, het online platform van Nationale Vacaturebank dat professionals verbindt aan werkzoekenden. Veel mensen die vastliepen in hun zoektocht naar de ideale baan wisten de site al te vinden.

 

In oktober ging het platform live. Sindsdien beantwoorden 29 mentors vanuit heel Nederland en vanuit meerdere specialisaties carrièrevragen van werkzoekenden. De mentors komen uit alle disciplines; van een verpleegkundige, scrummaster, algemeen directeur, arbeidsjurist tot een designer.

 

Gratis carrièreadvies
Uit onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt dat 41 procent van de werkzoekenden in Nederland aangeeft dat ze moeite heeft met het schrijven van een motivatiebrief en 26 procent heeft moeite zichzelf op een professionele manier te presenteren. Vanuit de gedachte dat we werkzoekenden willen helpen in de zoektocht naar een baan is deze service ontstaan. Nu zijn we in staat om te helpen met bijvoorbeeld een motivatiebrief waar iemand niet uitkomt, een gat in een cv dat iemand moeten onderbouwen, een salarisonderhandeling of het geven van een peptalk.

 

Ik ben zelf ook mentor en onderhoud het contact met andere mentors. Het doet me goed dat zoveel ervaren vakmensen vrijwillig hun kennis delen. Heb je als werkzoekende een persoonlijke vraag, dan kun je op de site direct zien wie van de mentors online is en via de chatfunctie meteen persoonlijk antwoord krijgen. Het is laagdrempelig en persoonlijk. Iedereen kan met een vraag bij ons terecht, van mbo tot wo, van starter tot ervaren professional.

 

Chatten met werkzoekenden
We zijn nu een paar maanden live en het gaat zo goed met Carrière Mentors dat we het platform gaan doorontwikkelen. Inmiddels hebben de 29 mentors al ruim 9.000 mensen geholpen. Om werkzoekenden nog meer en specifieker te kunnen helpen, hebben we de support van meer professionals nodig. We willen groeien naar 100 vakmensen, want hoe gevarieerder de mentors, hoe beter werkzoekenden geholpen kunnen worden in hun functie, regio of branche. Bekijk hier onder het filmpje om te zien of het wat voor jou is.

Nu gebruiken we Facebook Messenger met op dat moment beschikbare mentors. Maar de vrijwilligers kunnen binnenkort zelf bepalen hoe vaak ze beschikbaar zijn en via welk medium: (video)chat, bellen of per mail. Na de aangeboden hulp kan de mentor een follow up geven door bijvoorbeeld relevante vacatures aan te bieden. Het is onze ambitie de juiste mentor toe te wijzen die past bij de vraag van de werkzoekende.

 

Inspirerende vakmensen
Carrière Mentors is dus niet alleen handig voor baanzoekers, ook voor mentors. Het is een netwerk van inspirerende vakmensen die op dezelfde golflengte zitten, enthousiaste ervaringsdeskundigen die de wil hebben anderen te helpen en af en toe bij elkaar komen. Hoe meer vakmensen, hoe sneller en beter de werkzoekenden geholpen kunnen worden. Zo kunnen we dat CBS-cijfer nog verder laten dalen en meer mensen aan een baan helpen die echt bij hun past, want daar draait het uiteindelijk allemaal om.

 

Wil jij onderdeel uitmaken van deze groep professionals? En met jouw kennis en ervaring werkzoekenden adviseren over werk, loopbaan en sollicitaties? Neem dan contact op met Irene van Cappelle: 020-2042460.

Waarschuw mij bij het volgende nieuwsbericht: